Orientering om

Grå stær

Grå stær oppstår når øyelinsen blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Lyset slipper ikke godt nok i gjennom og synsproblemer oppstår. Grå stær gjør sjeldent vondt og er som regel en helt normal forandring av synet på grunn av alder. Man kan imidlertid være født med grå stær og tilstanden kan oppstå som følge av skade mot øyet.

 

Når man får grå stær, blir man av og til mer nærsynt og trenger derfor ikke lesebriller. Senere kan synet bli mer tåkete. Det blir krevende for øynene å tilpasse seg sterkt sollys og dermed vanskeligere å se ute enn inne, spesielt i sterkt solskinn. Blendingsproblemer i motgående trafikk er også vanlig. Man kan også få dobbeltsyn.

Ta kontakt

Bli kvitt lesebrillene

Alderslangsynthet eller presbyopi er nedsatt nærsyn og skyldes at evnen til å justere linsens krumning blir nedsatt med alderen. Krumming av linsen er nødvendig for at vi kan se klart både på nært hold og på lang avstand. Denne evnen til å krumme linsene reduseres med alderen og gjør at nærsynet blir stadig dårligere.

Ofte begynner tilstanden rundt 40-års alderen med problemer med å lese liten skrift. Etter hvert må man holde avisen stadig lenger unna for å greie å se skarpt. Plagene er mest fremtredende i dårlig lys og tidlig på morgenen. Ved 65 år har linsene tapt hele sin evne til å krumme seg.

 

ta kontakt